Menestystakomo Oy | Fredrikinkatu 61A | 00100 HELSINKI | FINLAND

Please reload

Viimeisimmät artikkelit

Projektityökalu prosessijohtamiseen – WBS-menetelmällä "tuotos"-johtamiseen (Work Breakdown Structure)

04.01.2018

1/10
Please reload

Suosituimmat artikkelit

Mihin sitä selkeää fokusta tarvitseekaan?

Tuntuuko usein siltä, että toiminnan fokus on kateissa tai ei ainakaan kaikkien tiedossa. Onkohan jotenkin päässyt unohtumaan sen merkitys resurssien käytölle ja toiminnan tuloksille?

 

Fokus sanana, yleismerkityksessään, tarkoittaa esimerkiksi linssin polttopistettä tai tarkastelun tai käsittelyn kohteena oleva asiaa, siis sitä, mihin keskitytään. Yritystoiminnassa fokus tarkoittaa toiminnan suuntaamista tai keskittämistä täsmällisesti määriteltyyn suuntaan.
 
Fokuksen määrittelyssä on olennaista, että fokus on selkeä sekä riittävässä määrin yhteinen. Yhteinen fokus tarkoittaa, että kaikilla yksittäisillä taistelijoilla, niin johdolla kuin tekijöillä, on toimintaa ohjaavana tekijänä sisäistetty tulkinta organisaation ylimmän tason, johdon ja omistajien, tahdon mukaisesta fokuksesta.

 

Ylimmän tason fokuksella tarkoitan toiminnan "strategista" perustaa. Siihen kuuluu missiota, visiota, arvoja, suuntaa, tarjoamaa, menestystekijöitä, mittareita, keinoja, kehittämistarpeita jne. Tämä fokus on päätöksentekoa ja toimintaa ohjaava tahdonilmaisu, jota kaikkien toiminnan ohjauksesta vastuussa olevien pitäisi myös jatkuvasti kuitenkin kyseenalaistaa ja arvioida.

 

Lienee myös itsestään selvää, että tuo kaikki, muutostarpeen tunnistamisesta toiminnan muutokseen, edellyttää johdolta melkoisen määrän työtä ja aikaa, joita kumpaakaan ei juuri nytkään olisi. Mutta sitten taas toisaalta, onko mitään järkeä jatkaa nykyisen fokuksen ohjaamaa toimintaa, jos toimintaympäristössämme on tapahtunut toimintamme tuloksellisuuteen vaikuttava merkittävä muutos? Vastaus on, jälleen itsestään selvästi, että ei.

 

Mutta, miten saisimme kaiken tuon aikaiseksi. Tuntuu usein ylivoimaiselta. Nykyisen fokuksen toteuttamisen ohjaus vie jo nyt kaikki resurssit. Mutta eikö toiminnan fokuksen jatkuva uudistaminen ole juuri johdon tärkein tehtävä?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Seuraa meitä
Please reload

Etsi tageilla
Please reload

Arkisto
  • Menestystakomo Oy
  • Menestystakomo Oy